logo stvaraonica


Ova stranica upotrebljava kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice slažeš se s njihovom upotrebom.

  • banner1a
  • banner2
  • banner3

Domaći kruh

kruh

Umijesiti domaći kruh uopće nije teško. Za pripremu kruha najbitnije su četiri stvari: toplina, toplina, toplina i dobra volja. Neka vam sve namirnice budu tople, a cijeli postupak obavljajte u toploj prostoriji.
Najprije uzmite jednu oveću zdjelu u koju prosijte nešto više od polovice potrebnog brašna. Ako nemate sito, ne očajavajte, nije propast svijeta, no imate li ambiciju češće peći kruh i općenito dizano tijesto, nabavite si jedno.

 

 

Sastojci:
1 kg brašna (glatkog pšeničnog, a možete koristiti bilo koje drugo, od raženog do kukuruznog, no preporučujem vam da za prvi put uzmete pšenično jer je primjerice priprema kukuruznoga kruha malo drukčija, no o tome u drugom receptu)
1 svježi kvasac ili germa (kocka)
Žlica šećera
Šaka soli
Oko 0,5 l tople vode ili mlijeka
Oko 1 dl ulja ili neke druge masnoće

prosijati

kvasac

posoliti-udubina

 

Priprema:

Brašno pomiješajte sa šakom soli. Tu je sad jako važno da ga lagano razrahlite ako ga niste prosijali ? uzmete kuhaču ili vilicu te ga podižete u zrak i lagano sipate dolje. U brašnu u sredini napravite udubinu u koju ćete uliti pjenicu.

Vrijeme je za kvasac. On se priprema tako da u posudu stavite toplo mlijeko ili vodu (oko 2 dl), dodate žlicu šećera, pola masnoće, žlicu brašna i u to umrvite kocku kvasca.
Pustite ga dizati oko 15 minuta na toplom mjestu.

Kad se kvasac dignuo odnosno pretvorio u pjenicu, ulijte ga u udubinu u tijestu te lagano kuhačom zamiješavajte od sredine prema rubu.

Sad je vrijeme za klofanje. To se najbolje obavlja sjedeći i potrebna vam je poprilična snaga. Što jače isklofate tijesto, to će vam kruh biti bolji. Ovo je trenutak kad si možete dati oduška i zamišljati da je tijesto netko tko vas je nedavno naljutio pa ga vi malo kažnjavate.
Važno je da tijesto odižete odozdo kuhačom u prilično brzom ritmu (pomaže i slušanje neke žustre glazbe). Neki to rade i rukom, ali meni je draže kuhačom.

 

 


kvasac-pjenica


Kad ste tijesto dobro isklofali, posipajte brašno po rubovima zdjele i gore po tijestu, pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže.

 

klofanje

Nakon što se tijesto diglo odnosno nabubrilo otprilike dvostruko, prebacite ga na pobrašnjeni stol.

pobrasniti

prvo-dizanje

Tu ga još dodatno mijesite i dodajte brašna po potrebi da vam se ne lijepi za ruke i stol.

krpa

Oblikujte hljepčić ili štrucu i prerežite je nožem na dva dijela.

mijesiti

Svaki hljepčić još malo promijesite (ovaj me dio uvijek podsjeti na neki stari ex-Yu film u kojem je mladi Štimac radio sa stanovitom Jagodinkom u pekari pa su mijesili sve i svašta :D ) i oblikujte dva dugoljasta hljepčića.

dva

Protvan ili tepsiju ili lim namažite masnoćom (može ulje, može maslac, može mast ? ovo zadnje meni je najbolje). Za pečenje su mi najdraže zemljane posude.

Tijesto dobro namažite masnoćom, naročito bočno da se hljepčići ne slijepe.

protvan

Pokrijte krpom i opet stavite da se diže. Moram li ponavljati da mjesto na kojem se diže mora biti toplo?
Kad se diglo otprilike opet na dvostruku veličinu, stavite u pećnicu ugrijanu na oko 200 stupnjeva i pecite od 45 minuta do sat vremena.
Sad možete otvoriti prozor i čak napraviti propuh. Kruh je na sigurnom u pećnici i ništa mu neće naškoditi.

prije-dizanja

Kad je kruh pečen, prebacite ga iz posude u kojoj se pekao na čistu krpu i omotajte ga tako da korica ostane mekana.


Nadam se da vam se svidio ovaj recept. Ako ništa drugo, sad mi više nitko neće moći reći da je kruha gladan kad ne radi obližnja pekarna .

{mos_fb_discuss:16}

Novo na forumu

Detaljnije »

Ova je publikacija pohranjena u Hrvatskom arhivu weba

pohranjeno_u_arhivu_weba_logo

 

ankara escort beylikduzu escort escort bodrum istanbul escort izmit escort eskisehir escort bursa escort