Dobrodošli, Gost
Korisničko ime Šifra: Zapamti me

Što trenutačno čitate?
(0 Posjetitelja) 
  • Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Što trenutačno čitate?

Što trenutačno čitate? 10. 02. 2010. 16:00 #1

• Jana
  • Glavna i odgovorna
Premda nam je u natrpanu svakodnevicu teško ugurati još i barem malo vremena za čitanje knjiga, ja sam sigurna da među nama ima i gutača knjiga koji jednostavno ne mogu izdržati bez dobrog štiva, pa makar i u malim dozama.
Otvaram ovu temu za čavrljanje o knjigama koje čitamo, preporuke i osvrte.

Ja trenutačno čitam knjigu Dva ruža i ljubavnik ili zašto su Francuskinje chic Helene Frith Powell

Prilično zabavna i pitka 'ženska' literatura za prikratiti vrijeme u čekaonici ili javnom prijevozu. Usput je i poučna jer je autorica provela malo istraživanje u nadi da će otkriti zašto su Francuskinje toliko na glasu kao žene sa stilom.

Još ako se uzme u obzir da je meni od malih nogu najveća želja vidjeti Pariz, meni je knjiga više nego zabavna :)
Sreća prati hrabre!
Zadnje editiranje: 10. 02. 2010. 16:10 : Jana.

Odgovor:Što trenutačno čitate? 10. 02. 2010. 17:59 #2

• misha
  • Senior Boarder
E baš se radujem da si ponovo pokrenula ovu temu Bila je u jednom trenutku, u nekom od prelaznih oblika foruma, pa se izgubila kad je promenjen izgled. Tad sam preporučila za čitanje 2 knjige i sećam se još uvek koje su bile:

Erlend Loe. Doppler Sjajan norveški pisac mlađe generacije, minimalističkog stila i s finim smislom za humor
Amin Maalouf. Baldasarovo putešestvije (ovo je prevod naslova na srpskom, u originalu je "Le Périple de Baldassare") Nagrađivani libanski pisac, piše na francuskom. Čitala sam više njegovih romana, ali mi je ovaj najbolji. Na srpskom jedan od retkih dobrih prevoda.

Trenutno čitam Rushdiejevu Decu ponoći i uživam u svakoj rečenici. Sporo se čita pošto je tekst gust kao testo i dosta zahtevan, ali toplo preporučujem, naročito ako možete da čitate u originalu.
mishascrochet.blogspot.com

Odgovor:Što trenutačno čitate? 10. 02. 2010. 18:14 #3

• Kate
  • Fresh Boarder
Lijepi pozdrav,trenutačno čitam knjigu od Gisele Preuschoff koja se zove Odgoj djevojčica. Knjiga sadrži mnoštvo stvari koje će Vas potaknuti na razmišljanje, daje mnogo korisnih savjeta i lako je čitljiva.
Imam tri prekrasne, pametne djevojčice i u ovoj knjizi sam našla pregršt dobrih savjeta.
Predgovor za ovu knjigu je napisao Steve Biddulph i htjela bih citirati njegov zadnji odlomak u predgovoru:
"Vaša je kći možda tek novorođenče. Možda je malo dijete ili je upravo krenula u školu. Možda je tinejdžerica, ranjiva ali sa sve snažnijim identitetom i osobnošću. Možda je već mlada žena koja uspostavlja odnose s muškarcima, traži svoje mjesto u svijetu i kojoj ste vi sve manje potrebni ili barem se tako čini. Možda je vaša kći već i sama majka i okreće se k vama svjesna novog osjećaja zajedništva. Nikada nećete prestati biti roditelj. Što budete budniji, životniji i što budete više razmišljali i osjećali svoj vlastiti život- umijesto da jurcate i skakućete kao kukac po površini jezera- to ćete više moći pružiti svojoj kćeri i imati više razloga da zajedno s njom nasmijani kročite kroz život."
Toplo preporučam ovu knjigu.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 02. 09. 2011. 12:29 #4

• Jana
  • Glavna i odgovorna
Drage moje, danas sam bila u svojem redovitom obilasku naše kvartovske knjižnice i nešto mi je palo na pamet - mogle bismo osnovati klub čitatelja, predlagati i onda istodobno čitati određene knjige, pa o njima raspravljati! Što kažete?
Sreća prati hrabre!
Zadnje editiranje: 02. 09. 2011. 12:30 : Jana.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 02. 09. 2011. 18:44 #5

• misha
  • Senior Boarder
Ja sam za, odlična ideja!

Odgovor: Što trenutačno čitate? 02. 09. 2011. 19:35 #6

• Jana
  • Glavna i odgovorna
misha napisao:
Ja sam za, odlična ideja!

Sreća prati hrabre!

Odgovor: Što trenutačno čitate? 11. 09. 2011. 10:35 #7

• ksens
  • Senior Boarder
Jao Misha, konačno da naletim na još nekog tko čita Rushdie-a!
Preporučaš li Djecu ponoći? Ja sam doslovce progutala Tlo pod njenim nogama, a i Luku i vatru života (makar je diječja), ali Klaun Shalimar mi nije nikako išo, možda sam ga čitala u krivo vrijeme, ne znam, al ubio me toliko da sam odustala prije polovice.

Ajde ako ćemo čitat zajedno nešto, predlažem Djecu ponoći.
Osim ako su svi već čitali....

Odgovor: Što trenutačno čitate? 12. 09. 2011. 14:41 #8

• misha
  • Senior Boarder
Hm, ja volim Rušdija, ali moram priznati da mi je knjiga bila prilično teška. Ali evo još jedne preporuke: Yann Martel, Life of Pi. Mene je potpuno osvojila.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 17. 02. 2012. 07:14 #9

• DaŠenka
  • Junior Boarder
Čitači zamrli ili
Evo ja ću sad

"...Ako sam ja zloduh, Ilana, onda si ti moja boca. Nikada nisam uspio izaći iz Tebe. A niste ni Vi uspjeli, lady Sommo. Ako ste Vi zloduh, onda sam ja Vaša boca..."

Amos Oz, Crna kutija. Moja omiljena njegova knjiga. "Kao poslije avionske nesreće, analizirali smo zajednički, dopisijući se, crnu kutiju naših života"

Pročitajte je ako već niste. Preporučam.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 17. 02. 2012. 07:25 #10

• DaŠenka
  • Junior Boarder
idem još malo
Moj omiljeni i najomiljeniji od svih omiljenih je Knut Hamsun. Trenutno čitam upravo njegovu knjigu Krug se zatvara.
Ali njegova najljepša knjiga za mene je Blagosolov zemlje. Ljudi moji, predivna knjiga.

Knut Hamsun, Po zaraslim stazama
"...Možeš li shvatiti da mlada Bridget nije pala na Zemlju i zajecala kad je njezin rodni dom bio prodan! Bila je ondje stazica koja je vodila prema šumi, a po drveću u šumi skakutale su male ptice koje je sad ostavila. A uz to, bila su proljeća, i cvijeće, i kiša s neba, i šum žita za ljetnih dana, pa zar je Bridget sve to mogla zaboraviti?! Pa i onaj potočić što je tekao tako domaće i prisno uz cijelo imanje, i on je prodan. O Gospode i Oče, pa i potok je prodan! I ona soba razmišlja o ovome i onome što se tu događalo, neobojeni je drveni zidovi promatraju. Trebalo bi nasloniti obraz uz taj zid i nikada se ne odvojiti od njega. Ne razumijemo mi te ljude ovdje, reče Pat. Zato se tu i ne osjećamo ugodno..."

Odgovor: Što trenutačno čitate? 17. 02. 2012. 10:09 #11

• misha
  • Senior Boarder
I ja volim Knuta Hamsuna no toliko je vremena prošlo od kad sam ga čitala da bih mogla ponovo Hvala što si me podsetila! :)

Odgovor: Što trenutačno čitate? 17. 02. 2012. 17:09 #12

• jacekica
  • Fresh Boarder
Da,Knut Hamsun predivno piše.
Ali ja sma sad na dječjoj literaturi, u ovoj fazi života mi predivno sjednu, volim trolove, čarolije i sve - na kraju dobro pobiejdi - jedina mana - 3800 strana - u 4 knjige od Tad Williamsa: Prijestolje od zmajokosti, Kamen oproštaja i u dva dijela Tornaj zelenog anđela. sad sam na pol druge knjige - tek. Moram počet piti na litre da ju dokusurim dok sma na bolovanju.......
a kaj je s tim čitalačkim klubom? Ima toga il' je zamrlo.......

Odgovor: Što trenutačno čitate? 18. 02. 2012. 07:23 #13

• DaŠenka
  • Junior Boarder
misha napisao:
I ja volim Knuta Hamsuna no toliko je vremena prošlo od kad sam ga čitala da bih mogla ponovo Hvala što si me podsetila! :)

Nema na čemu misha. Upravo je Šareni dućan izdao njegove Misterije

Odgovor: Što trenutačno čitate? 18. 02. 2012. 07:28 #14

• DaŠenka
  • Junior Boarder
Ima jedna divna dječja knjiga. Toliko je topla da je za mene velika ko kuća
Kradljivica knjiga; Markus Zusak
Sljedeći korisnici su Vam zahvalili: jacekica

Odgovor: Što trenutačno čitate? 18. 02. 2012. 21:50 #15

• mirjana
  • Fresh Boarder
tu sam i ja čitala
super mi je :))))

Odgovor: Što trenutačno čitate? 20. 02. 2012. 18:57 #16

• flekica
  • Senior Boarder
da malo razbijem beletristiku :D
trenutno čitam Biokemija od L. Stryer, pa Uvod u globalnu ekologiju od Glavaša, nešto malo sam bacila pogled i na Kultura stanica i biljnog tkiva od S. Jelaska. sve i svašta. Čim se maknem od ove stručne literature bacam se na ostatak knjiga iz serijala Pjesma leda i vatre od Martina

Odgovor: Što trenutačno čitate? 21. 02. 2012. 11:40 #17

• averel
  • Expert Boarder
Pozdrav svima! Ja sam se upravo osladila Josteinom Gaarderom i Dvorcem u Pirinejima, što svima toplo preporučujem. Ako vole njegov filozofski stil. Moram reć da mi Sofijin svijet baš i nije legao, ali zato tajna igraćih karata ODLIČNO....
Nakon aktiviranja mozga, sad sam na priručniku Kako ljenčariti (autor mi je nepoznat, nemam pojma, ali imaju je knjižnice).
Ova vam je rubrika ZA PET!
U životu je važno da ne skidaš plo?ice sa zida u kupioni!

Odgovor: Što trenutačno čitate? 21. 02. 2012. 11:45 #18

• jacekica
  • Fresh Boarder
Struyer je odličan, kulture stanica i biljnih tkiva isto - jel' to neki biolog na vidiku???????? Ja sam biolog ali diplomirala prije 30 godina heheheh ali i dalje čitam.
Sad supljam naslove - bit će toga za čitanje dosta, dok ja dokusurim ovu svoju knjižurinu hehehe, ali sve je boja, sad sam na pola druge knjige i konačno sam popamtila sve nazive i ufurala se u taj jezik pa baš uživam.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 21. 02. 2012. 12:58 #19

• flekica
  • Senior Boarder
jacekica napisao:
Struyer je odličan, kulture stanica i biljnih tkiva isto - jel' to neki biolog na vidiku???????? Ja sam biolog ali diplomirala prije 30 godina heheheh ali i dalje čitam.
Sad supljam naslove - bit će toga za čitanje dosta, dok ja dokusurim ovu svoju knjižurinu hehehe, ali sve je boja, sad sam na pola druge knjige i konačno sam popamtila sve nazive i ufurala se u taj jezik pa baš uživam.

je, biolog je :D koji je trenutno na diplomskom na agronomiji.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 22. 02. 2012. 06:35 #20

• DaŠenka
  • Junior Boarder
averel napisao:
Pozdrav svima! Ja sam se upravo osladila Josteinom Gaarderom i Dvorcem u Pirinejima, što svima toplo preporučujem. Ako vole njegov filozofski stil. Moram reć da mi Sofijin svijet baš i nije legao, ali zato tajna igraćih karata ODLIČNO....
Nakon aktiviranja mozga, sad sam na priručniku Kako ljenčariti (autor mi je nepoznat, nemam pojma, ali imaju je knjižnice).
Ova vam je rubrika ZA PET!

Averel, ni meni nije legao Sofijin svijet :)
Ali, sad me strašno zanima kako ljenčariti? Upute za upotrebu?
Toliko sam se natrpala svim i svačim da sam izgubila nit. A gledam svog psa koji doslovno legne pored mene i digne sve četiri u zrak!

Odgovor: Što trenutačno čitate? 27. 02. 2012. 21:17 #21

• flekica
  • Senior Boarder
neki dan sam počela čitat Izgubljeni simbol Dana Browna... zasada je knjiga ok, nadam se da će takva i ostat

Odgovor: Što trenutačno čitate? 28. 02. 2012. 05:34 #22

• jacekica
  • Fresh Boarder
sve knjige od Dana Browna su mi odlične, najrazvikanija mi je čak najlošija, ove sve druge su mi bolje.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 28. 02. 2012. 10:17 #23

Zadnja koju sam pročitala, a da me oduševila je Dodir od Collen McCullough.
Pročitala sam sve njene knjige, i sve su mi se sviđale, a ni ova najnovija me nije razočarala (blago rečeno).

Inače, morat ću si napaviti spisak prema ovim vašim preporukama.
Kad dođem u knjižnicu, od kojekakvih krimića kao da više ništa ne postoji, a za nešto totalno nikad čula, teško mi se odlučiti.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 12. 03. 2012. 19:14 #24

• Jana
  • Glavna i odgovorna
Ja sam si prošli tjedan posudila tri knjige:
U ljubavi i bez nje Mirjane Krizmanić
59 sekundi Richarda Wisemana
- ove dvije su pročitane i preporučujem ih svim ljubiteljima (popularne) psihologije.

Treća je Baba Jaga je snijela jaje Dubravke Ugrešić, nju upravo čitam i zasad je dobra.
Sreća prati hrabre!
Sljedeći korisnici su Vam zahvalili: ksens

Odgovor: Što trenutačno čitate? 12. 03. 2012. 20:27 #25

• ksens
  • Senior Boarder
Jana, Ugrešić ne zna biti loša :-)Bar po meni.
59 sekundi je ok znači? Čekala sam da je je netko prije mene pa da čujem jel vrijedi. sad ću je i ja onda.

@jacekica, Prijestolje zmajokosti i nastavci su meni bili super do treće knjige, na njoj sam došla na pola i nekako mi je jednostavno dojadilo ...ne znam jel mi sve to skupa predugo trajalo ili je isparilo zanimanje, ali jednostavno me prestala privlačit na čitanje i samo sam je fino vratila u knjižnicu...šta kažeš? jesam pogriješila? vrijedi završit?

Da ubacim pokoju svoju preporuku :
Lakoća postojanja od Kundere...nije me razočarala.
A ako neko voli druge kulture koliko ja može se uhvatit i s Lolitom u Teheranu ili Snijegom Pamukovim, mene se jako dojmile od zadnjih pročitanih knjiga, ali to zato jer jako volim čitat o životu iz prve ruke iz drugih kultura. Puno me više to zainteresira nego neki Seks i gradovi i Šopingholičarke (i nedajbože Gole istine)...a vjerujem da me i obogate puno više
Zadnje editiranje: 12. 03. 2012. 20:29 : ksens. Razlog: tipo

Odgovor: Što trenutačno čitate? 12. 03. 2012. 21:57 #26

• jacekica
  • Fresh Boarder
joj, ja sam jučer konačno dovršila tu ogromnu knjižurdu, bilo je dobro, ali jednsotavno preglomazno - strašno nešto, tolko toga je bilo da mi je na koncu postalo previše, jest dobro, ali udaviš se dok to svladaš. ipak svi mi radimo i ne mremo čitat celi dan - nit bimi to odgovaralo. Sjećam se kad sam čitala gričku vješticu ili Grofa Monte Krista ko pkolarka, ali to su druga vremena i sve. Ovo je za čitat, ali opet - za koga.......
zadnje malo vće sam čitala Sumrak sagu,a li to je bilo odlično, nije me tak udavilo, ali bilo je i kraće, ovo je ko sabrana djela

Pa sad - ne znam jel' sam ti pomogla da ju dočitaš hahahahhaha
Ja sad ne mogu čitat i gotovo, tolko mi se zgadilo da sam počela čitat stručnu literaturu da se oporavi, - e onda znaš kak mi je - nema smajlića koji bi dočaral mioje stanje duha. Mislim da niej normalno napisat tolku knjižurdu, za djecu je to strava, a za nas - pa kad da to pročitamo....
Sljedeći korisnici su Vam zahvalili: ksens

Odgovor: Što trenutačno čitate? 12. 03. 2012. 22:44 #27

• ksens
  • Senior Boarder
Ma neću onda, već mi je dosta i isparilo.
Nekako mislim, ako mi nije išlo kad mi je bila aktualna nema se smisla sad silit.
Primit ću se ja sad 59 sekundi i Diplomaciju prijevarom moram više nabavit, u mojoj knjižnici je nemaju zločesti su.

Zaboravila sam dodat među vrijedne čitanja 1984, George Orwell za one koji je još nisu i Women Who Run With The Wolves, Clarissa Pinkola Estes

Odgovor: Što trenutačno čitate? 13. 03. 2012. 07:14 #28

• Jerry
  • Junior Boarder
Trenutno citam od Nore Roberts "Birthright". Jeste da nije velika beletristika,
ali interesantna knjiga. Ne znam da li je vec izasla na hrvatskom trzistu. Radi se o jednoj zeni, koja kao odrasla osoba saznaje da je usvojena. Ali to nije sve: izgleda da je kao beba ukradena od njenih bioloskih roditelja... Onda ona pocinje potragu za "krivcima" i sama postaje meta tih kriminalaca .

Kao sto sam rekla: vise za odmor mozga nego velika beletristika,
ali i to mora ponekad biti za smirenje duse

Pozdrav svima,
Jerry

Odgovor: Što trenutačno čitate? 13. 03. 2012. 08:06 #29

• jacekica
  • Fresh Boarder
pa ja sad čitam samo knjige koje nemaju u sebi tragova koji traže razmišljanje ili me doddatno ucrnjače - takva faza života hehehehe isto tako nisam baš z anikakve misaone i intelektualne teme, da idem čitati knjige koje bi me upoznale s drugim kulturama -a to sam do prije par mejseci obožavala. Ali eto, sve se mijenja pa ak netko zna neku knjigu za takve kakva sam sad ja
Zadnje editiranje: 13. 03. 2012. 11:23 : jacekica.

Odgovor: Što trenutačno čitate? 13. 03. 2012. 09:37 #30

A ako neko voli druge kulture koliko ja može se uhvatit i s Lolitom u Teheranu ili Snijegom Pamukovim, mene se jako dojmile od zadnjih pročitanih knjiga, ali to zato jer jako volim čitat o životu iz prve ruke iz drugih kultura. Puno me više to zainteresira nego neki Seks i gradovi i Šopingholičarke (i nedajbože Gole istine)...a vjerujem da me i obogate puno više

Potpuno se slažem s tobom.
Ja upravo dovršavam "Ptice bez krila".
Fascinira me kako se jedno izuzetno teško i krvavo razdoblje novije Turske i svjetske povijesti može obaraditi na duhovit i zanimljiv način bez patetike.
I zaista vam da misliti i jedan novi pogled na događaje o kojima smo učili u školi.
Zaiste uvidite da ništa u povjesti nije crno-bijelo.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.96 seconds