Dobrodošli, Gost
Korisničko ime Šifra: Zapamti me

filcanje
(1 Posjetitelja) (1) gostiju
  • Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: filcanje

filcanje 18. 01. 2012. 13:46 #1

• jariba
  • Senior Boarder
da li ima netko ko se bavi filcanjem? zanima me sve od pranja vune pa dalje:::

Odgovor: filcanje 19. 01. 2012. 08:10 #2

• Silvija
  • Junior Boarder
Ja se bavim između ostalog i filcanjem vune. Što te konkretno zanima? :-)

Odgovor: filcanje 19. 01. 2012. 10:06 #3

• jariba
  • Senior Boarder
Silvija sve me zaninma:) nabavila sam sirovu vunu i juce imala kalvariju pranja vune sad se susi a ja jos cekam gargase da mi dodu...pa cu pokusati cesljati... ovo s pranjem je stvarno strava:)) i mislim da se mogla jos prati...mislim se naci nekog ko to radi na veliko pa da odnesem:) citala sam svasta pa izmedu ostalog i da se umjesto domaceg sapuna moze filcati tekucim deterdentom???? i sto je to filcanje iglicom? i kako se rade papucice?? tisucu kako:))))

Odgovor: filcanje 20. 01. 2012. 08:38 #4

• Silvija
  • Junior Boarder
jariba, svaka čast na pranju vune to je stvarno posao u koji se ja ne bi upuštala , osim ako bi imala baš kvalitetno runo od posebne ovce (npr. merino vunu). Ja imam svog dobavljača od kojeg naručim opranu i iščešljanu vunu.

Da li znaš engleski? Jer ja imam jednu knjigu o filcanju koja slovi kao biblija za filcanje i u njoj stvarno imaš sve detaljno objašnjeno. Od tipova vune koji su dobri za mokro filcanje do raznih tehnika i sl. Naslov joj je Uniquely felt, autorica Christine White. I da odgovorim na tvoje pitanje za deterđent - ja nisam filcala sa tekućim deterđentom. Vjerojatno se može ali ja nisam još. Ja sam koristila isto obični domaći sapun za ručno pranje rublja, bez onih zeleno plavih mrvica. U knjizi koju sam spomenula kaže da se najbolje filca vuna sa sapunom od maslinovog ulja.

Ja nisam stručnjak za filcanje jer u svom radu kombiniram sve i svašta, ali znam ponešto o tome. Do sada sam se najviše bavila filcanjem iglom. Filcanje iglom je tehnika u kojoj bockaš vunu sa posebnim iglicama i tako ju oblikuješ. Iglice su jako oštre i treba jako paziti da se ne ozlijediš. Tehnika je zapravo jako jednostavna, samo su igle jako jako oštre :-) Na engleskom se to zove needle felting.

A za papučice? Nisam ih nikad radila, ali koliko znam, tu ima puno posla. Tu ti ne mogu pomoći, barem za sada :-)

Ako sam imalo dala korisnih informacija, sretna sam. Pitaj još što te zanima, ja odgovorim.
jariba napisao:
Silvija sve me zaninma:) nabavila sam sirovu vunu i juce imala kalvariju pranja vune sad se susi a ja jos cekam gargase da mi dodu...pa cu pokusati cesljati... ovo s pranjem je stvarno strava:)) i mislim da se mogla jos prati...mislim se naci nekog ko to radi na veliko pa da odnesem:) citala sam svasta pa izmedu ostalog i da se umjesto domaceg sapuna moze filcati tekucim deterdentom???? i sto je to filcanje iglicom? i kako se rade papucice?? tisucu kako:))))

Odgovor: filcanje 20. 01. 2012. 11:08 #5

filcanje, probala sam filcati sa kupovnom vunom baš za filcanje ,no ako mi možeš savjetovati gdje da nabavim veću količinu jer ovo što sam kupila u bagatinu u osijeku je pakovano po 50g a to je ništa ,hvala i pozdrav

Odgovor: filcanje 20. 01. 2012. 18:25 #6

• Silvija
  • Junior Boarder
Na veliko nabavljam samo neobojanu iščešljanu vunu koju najčešće koristim za punjenje lutkica koje izrađujem. Tu istu vunu ponekad i obojam i koristim za izradu kose za lutkice i za filcanje iglom. Ta vuna koju imam nije baš neka za mokro filcanje, može se s njom raditi ali joj duže treba da se skupi. Tu vunu sam kupila od jednog gospodina iz Slavonskog Broda koji ima (ili radi u njoj) firmu za proizvodnju jastuka i popluna od 100% vune.

Odgovor: filcanje 21. 01. 2012. 07:41 #7

• jariba
  • Senior Boarder
puno hvala na iscrpnom odgovoru...knjigu cu provati nabaviti ili skinuti:)
kako sam bez posla( citaj - bez love) kad sam vidjela cijene za vunu za filcanje, odustala sam...pa sam se potrudila nabaviti vunu..ali na greskakma se uci sad imam toga ,dvije vrece...hihihihi ...naravno ako krenem s tim svakako cu gledati nabavljati cistu vunu jer ce to biti puno lakse...za pocetak pokusat cu samo napraviti filc, pa cu polako dalje...imam vec u glavi neke tasnice i papucice pa moram skuzit kaako se to radi... ja sam iz Splita, a vikende"trosim" u dalmatinskoj zagori i moram ti reci da je tuzno, kad krenes u to da se vuna uglavnom baca i da je tesko naci i vunu a o gargasama da ne govorim... hvala Silvija

Odgovor: filcanje 21. 01. 2012. 07:45 #8

• jariba
  • Senior Boarder
e da,pogledala sam tvoju stranicu i lutke su ti odlicne... podjeli s nama izradu:)))

patch i quilt vuna je uzasno skupa ..zato sam i isla na ovu varijantu...s tim da neoprana je vuna - uzasan posao...ali sad imam hrpicu oprane pa me veseli:)

Odgovor: filcanje 22. 01. 2012. 20:07 #9

• Silvija
  • Junior Boarder
jariba, odakle si nabavila gargase? Ili češljeve za vunu?

Odgovor: filcanje 23. 01. 2012. 10:52 #10

• jariba
  • Senior Boarder
ta s gargasama je tuzno...di god sam pitala svi me cudno gledaju i smijulje se... jos ih nemam i cekam nekog tipa, da pita staru majku ima li ih negdje.. cer mi pitala u Zagrebu u nekoj specijalnoj butigi, isto dobila zacudene pogleda... tako jos - nista... ako ne uspijem ovdje po selima , morat cu vidit koliko su u Njemackoj, jer tamo se mogu kupiti:) blesavo, jel da:)
a ti.. nabavila ih negdje ? po selima? mmmm...

Odgovor: filcanje 23. 01. 2012. 17:06 #11

• Silvija
  • Junior Boarder
Nemam gargaše, zato te i pitam. Jer sam shvatila da ih već imaš, pa sam se poveselila da si ih negdje u Hrvatskoj nabavila :-)

Odgovor: filcanje 24. 01. 2012. 08:58 #12

• jariba
  • Senior Boarder
Hahahaa, nemam jos.. ali cini se da imam sansu nabavit ih .. javim it. Ono sto znam je da se vani mogu kupiti, ali ja sam u nekoj "hrvatskoj prici" i sad ne mogu- ni grad za lipu:)
tako moja vuna stoji osusena ( hrpica) i ceka

Odgovor: filcanje 15. 02. 2012. 20:40 #13

• makedonka
  • Fresh Boarder
Za pocetak da vas pozdravim i zazelim puno kreativnih radova.
Obozavam rucni radove,a trenutno se bavim mokrim filcanjem,ali iskljucivo sa vunom od prirodnih boja zato sto mi je jeftinija,neznam je sama farbati,a farbana je preskupa.
Ne mogu da kazem da previse se razumem u ovu tehniku ali ono sto znam svakako cu podeliti sa vama.
Posto ste pitali dali se moze filcati sa tecni deterdjent-da ja filcam isklucivo sa tecni deterdjent,ali samo zato sto nemogu da nadjem sapun od maslinovo ulje koji nije parfimiran.Zivim u Sarajevu i za zal sve sto mi treba u vezi filcanje tesko nalazim.
Trenutno radim papuce i kape.
Moje radove mozete da pogledate ovde-
www.facebook.com/pages/Filcane-rukotvorine/216250018469835
Puno pozdrava za sve kreativke.

Odgovor: filcanje 16. 02. 2012. 10:17 #14

• mirjana
  • Fresh Boarder
super su ti radovi
najviše mi se sviđaju papuče

Odgovor: filcanje 16. 02. 2012. 10:35 #15

• jariba
  • Senior Boarder
@ Makedonka@ drago mi je cuti da nas ima jos sasavih koji volimo istrazivati... ovdje u Splitu moze se naci sapun, ali i dalje do gargasa ne mogu , pa moja vuna ceka... idem sad pogledati tvoje radove:) pisemo se jos:))

Odgovor: filcanje 16. 02. 2012. 21:24 #16

• makedonka
  • Fresh Boarder
Mirjana-hvala ti sto si pogledala moje radove ,voljela bih da cujem i pozitivne i negativne kritike za moje radove jer kad saznam za neku negativnost-trazit cu nacin kako da to otklonim.

Odgovor: filcanje 16. 02. 2012. 21:33 #17

• makedonka
  • Fresh Boarder
Zdravo Jariba.
Ako nemozes da nadjes Gargase za cesljanje vune-pokusaj da pronadjes cesljeve za cuke-mozda bi ti oni mogli pomoci (to sam procitala na forumima da se i oni mogu koristiti )
Tebi svaka cast sto si previse hrabra da sama peres i cesljas vunu-ja kupujem cesljanu,a jos uvijek se ne usudjujem da pocnem sama da je farbam.
Pozdrav i sretno. obavesti nas kako napredujes.

Odgovor: filcanje 17. 02. 2012. 04:21 #18

• flekica
  • Senior Boarder
jariba jesi gledala na ebayu?
ja sam sad upisala wool comb i izbacilo mi je neke češljeve koliko je to to neznam
našla sam sad i na njuškalu.... samo upiši češalj za vunu
Zadnje editiranje: 17. 02. 2012. 04:22 : flekica.

Odgovor: filcanje 17. 02. 2012. 14:25 #19

• jariba
  • Senior Boarder
cure hvala na podrsci:)
sad idem utipkati cesljeve na njuskalo a popoden cu ( sad sam u stisci) na e bay... niti mi nije pao na pamet:)

Odgovor: filcanje 25. 02. 2012. 17:28 #20

• Fragola
  • Fresh Boarder
Bog cure,ja sam iz Russiji, no boravim u Splitu Zovem se Julja. Radim od vuni ogrlice, cvijetovi, sesiri i kapi,salevi, papuci, cizmi , haline i drugu robu. Radionici provodim u russkoj udruzi "Horuz", ako zelite videti moji radovi ,utorak 18.00 imamo dan otvorennih vrata i ja cu pokazat svoji radovi gostima. Adres udrugi Split ulica iza lože 9.Dobro dosli!!! Ili nazovite 0955323393 Julja. imam i profil na fejsu ali sbog nekih razloga ne izlazem svi radovi tamo.www.facebook.com/profile.php?id=100001687905720 T.k u Russiji hladno i vrlo hladno do -50i ponekad i nize(najniza temperatura zafiksirovana -72C!!!!), rusi od davno rade sa vunom i sakupili puna iskustva .
Attachments:
Zadnje editiranje: 25. 02. 2012. 17:36 : Fragola.

Odgovor: filcanje 25. 02. 2012. 18:13 #21

• Fragola
  • Fresh Boarder
Evo moji cizmi
Attachments:

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 09:24 #22

• makedonka
  • Fresh Boarder
Julija cizme su odlicne a i nakit koji radis.
Molimte reci dali kupujes farbana vuna ili je sama farbas.
Pozdrav iz Sarajeva.

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 09:32 #23

• makedonka
  • Fresh Boarder
Julija odlicni radovi,ako imas jos slika stavi da vidimo,a evo i mojih da pogledas.

www.facebook.com/pages/Filcane-rukotvori...0018469835?sk=photos

Pozdrav.

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 13:26 #24

• Fragola
  • Fresh Boarder
Makedonka, videla sam tvoji radovi ,bravo. Jedino sta fali(moje mislenije) -boje, ali ja znam kakva situacija s nabavkom vuni Ja sama dobivam obojenu i cesljanu iz Russiji(nije jeftino ), no imam i Rijecku vunu(kvaliteta na nulu, barem cista). Cvijetovi , walevi, kapi i sesiri, nakit i drugi akssesuare, radim od obojenoj vuni(merinos), cizmi radila od Rijecko((da ustedim fini merinos), samo gornij sloj stavila merinos(za boju).Jjednom bojila Rijecku vunu i nasla sam gde nju iskoristiti jesi ti bojila? I kako?Sutra cu jos slika postavit, moj kompic ostao se bez batareja.

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 14:08 #25

• Fragola
  • Fresh Boarder
Imala sam neki sliki na mobitelu dva sesira i salj. To sam ja
Attachments:

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 14:16 #26

• jariba
  • Senior Boarder
Fragola, stavri koje radis su odlicne...nadam se jednom doci do tih gargasa i poceti raditi ... nadam se d cu makar blizu vasem umijecu doci:))))

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 15:00 #27

• Fragola
  • Fresh Boarder
, Jariba. Tko ide, obavezno stigne do celji. Sto ti trazis? sta je to gargasi? Za sto sluze? Vidim da ti iz Splita, ako imas slobodnu uru-dvije i naravno zelje dodi U utorak ulica iza loza9, "Horuz" centar ruskog jezika i kulturi, ja cu donijeti svoji radovi, da vidis nih" uzivo" i cemo se upoznat
Zadnje editiranje: 26. 02. 2012. 15:16 : Fragola.

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 15:09 #28

• jariba
  • Senior Boarder
gaegasi su cesljevi za vunu:) bezuspjesno ih trazim vec mjesecima:(

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 15:54 #29

• Fragola
  • Fresh Boarder
Jariba,mislim da bez veze trazis ovi cesli, ako ti kupila vunu negde na selu u hrvatskoj. Cuj , vuna od hrvatskih ovaca (i susednih drzava) nije za umetnicko filjcanje!se za jastuki lutkici moze( ali ako ces potruditi i imati masti moze napravit unikatne stvari),to su ovci za meso I ta vuna se zove koridejl ili vunena vata. To sto vidis obojeno u trgovine, to je merinos!!! Vrta ovaca koji imaju finu neznu vunu tako de ovaca vrsti massam, norvezski, teeswater, lama alpaka, deva i puno nih, te vrsti odgajaju bas za vunu finu , mekanu, divnu, od kojej staraju se unikatni stvari. Cak u svijeti vuni, modna cista , prirodna nije obojena vuna, ali visokoj kvaliteti.
P.s. Nadam se moja gramatika hrvatskog nikome nije smeta trudim se
Zadnje editiranje: 26. 02. 2012. 16:02 : Fragola.

Odgovor: filcanje 26. 02. 2012. 16:02 #30

• jariba
  • Senior Boarder
da, vec sam naucila da bi za raditi lijepe stvari trebala kupiti vunu. To je sada nemoguce. Nemam posao pa sve sto radim radim od materijala koji mogu nnaci, nabaviti, dobotit.. tako sam dobila dvije vrece vune, prljave i sad je pomalo perem...mukoz+trpan posao ali to je ono sto imam ... Ako nabavim i gargase, ipak cu moci raditi nesto i vjezbati i uciti.. ako ikada dobijem posao kupit cu gotovu, lijepu i obojenu vunu:)))))
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.83 seconds