jariba, svaka čast na pranju vune

to je stvarno posao u koji se ja ne bi upuštala , osim ako bi imala baš kvalitetno runo od posebne ovce (npr. merino vunu). Ja imam svog dobavljača od kojeg naručim opranu i iščešljanu vunu.
Da li znaš engleski? Jer ja imam jednu knjigu o filcanju koja slovi kao biblija za filcanje i u njoj stvarno imaš sve detaljno objašnjeno. Od tipova vune koji su dobri za mokro filcanje do raznih tehnika i sl. Naslov joj je Uniquely felt, autorica Christine White. I da odgovorim na tvoje pitanje za deterđent - ja nisam filcala sa tekućim deterđentom. Vjerojatno se može ali ja nisam još. Ja sam koristila isto obični domaći sapun za ručno pranje rublja, bez onih zeleno plavih mrvica. U knjizi koju sam spomenula kaže da se najbolje filca vuna sa sapunom od maslinovog ulja.
Ja nisam stručnjak za filcanje jer u svom radu kombiniram sve i svašta, ali znam ponešto o tome. Do sada sam se najviše bavila filcanjem iglom. Filcanje iglom je tehnika u kojoj bockaš vunu sa posebnim iglicama i tako ju oblikuješ. Iglice su jako oštre i treba jako paziti da se ne ozlijediš. Tehnika je zapravo jako jednostavna, samo su igle jako jako oštre :-) Na engleskom se to zove needle felting.
A za papučice? Nisam ih nikad radila, ali koliko znam, tu ima puno posla. Tu ti ne mogu pomoći, barem za sada :-)
Ako sam imalo dala korisnih informacija, sretna sam. Pitaj još što te zanima, ja odgovorim.
jariba napisao:
Silvija sve me zaninma:) nabavila sam sirovu vunu i juce imala kalvariju pranja vune

sad se susi a ja jos cekam gargase da mi dodu...pa cu pokusati cesljati... ovo s pranjem je stvarno strava:)) i mislim da se mogla jos prati...mislim se naci nekog ko to radi na veliko pa da odnesem:) citala sam svasta pa izmedu ostalog i da se umjesto domaceg sapuna moze filcati tekucim deterdentom???? i sto je to filcanje iglicom? i kako se rade papucice??

tisucu kako:))))